Με το διακύβευμα από την ηγεσία της και την ατζέντα της στοχοθεσίας ως το 2030 να περιλαμβάνει σαν πρωταρχικό στόχο την δραστική ανάληψη δράσεων από τα Κράτη – Μέλη της, που να οδηγούν σε μείωση ως 50% των εκπομπών ρύπων, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αποτελεί σήμερα μία (αν όχι την πλέον) από τις πιο επίκαιρες σπουδές.

Η προσπάθεια επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων καθορισμένων από τους 17 SDGs  των UN για όλες τις χώρες, καθορίζει αυτό το πολύπλευρο μεταπτυχιακό ως πανάκεια για κάθε επαγγελματία, ανεξαρτήτως των βασικών σπουδών του, στην σημερινή και μελλοντική αγορά εργασίας.

Πολύπλευρο και ενδιαφέρον… game changer σπουδές με το βλέμμα όλων των κλάδων στην προσαρμογή των δράσεων τους που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Το καλύτερο εργαλείο για την διαχείριση από κάθε επαγγελματία, των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής την εποχή του κορονοϊού, στην εργασία του προς μία βιώσιμη και αναπτυξιακή προοπτική.

Μάριος Ιωάννης Φλώρος, Αξιωματικός ΠΝ Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

Προερχόμενος από το πεδίο της βιολογίας, είχα ανησυχίες και προς άλλα επιστημονικά πεδία. Όντας στο μεταίχμιο μετά το τέλος της φοιτητικής ζωής, έψαχνα κάτι φρέσκο, καινοτόμο το οποίο να συνδύαζε το κομμάτι environment και green energy, μαζί με το social responsibility και τον finance sector. Αυτό ακριβώς το κενό κάλυψα με την επιλογή μου να έρθω στο μεταπτυχιακό αυτό. Απόλυτα ικανοποιημένος από τις γνώσεις που αποκόμισα από την κ. Κοτταριδη και τους καθηγητές του μεταπτυχιακού,  θεωρώ αυτό το βήμα απαραίτητο για μια καριέρα που συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με το κομμάτι business.

Παντελής Καζάνας, Βιολόγος ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα απόκτησης γνώσης σε έναν από τους πιο αναδυόμενους τομείς της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης μίας κουλτούρας στραμμένης στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την έννοια του βιοεπιχειρείν.

Πέρα από τις γνώσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο, οι εκπαιδευτικές εκδρομές, το συνεχές ενημερωτικό υλικό, η οργάνωση ημερίδων και οι επαγγελματικές ευκαιρίες μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας, κας Κοτταρίδη, δημιούργησαν ένα σύνολο από εφόδια για την εξέλιξή μου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της διπλωματικής μου εργασίας, μου προτάθηκε η θέση Υποψηφίας Διδάκτορος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Βιολογίας, με Επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Δ. Χατζηνικολάου, με παράλληλη εργασία σε ερευνητικό πρόγραμμα.

Θα συμβούλευα νέους πτυχιούχους να δηλώσουν συμμετοχή στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό καθώς ο διεπιστημονικός του χαρακτήρας του δημιουργεί πολλές ευκαιρίες εξέλιξης και προσδίδει προστιθέμενη αξία στην υπάρχουσα, κορεσμένη γνώση που θα παρείχε οποιοδήποτε άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που εξειδικεύεται μόνο σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Ερμιόνη Ραυτοπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς καθότι είναι αντικείμενο βασικό για την 4η Βιομηχανική επανάσταση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει. Ο ίδιος, ως εργαζόμενος, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι, ένα τέτοιο ΠΜΣ δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανένα σύγχρονο οργανισμό. Οι  σπουδές μου με βοήθησαν να εντοπίσω πιο βαθιά τα θέματα που αφορούν τα οικονομικά της ενέργειας και του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να ασχοληθώ ερευνητικά με επιμέρους ζητήματα και να εφαρμόσω στην πράξη μέσω της εργασίας μου αντικείμενα που διδάχθηκα στη διάρκεια των σπουδών μου.

Θα πρότεινα το συγκεκριμένο ΠΜΣ σε οποιονδήποτε θέλει τόσο σε ερευνητικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο να εφαρμόσει ότι πιο καινοτόμο υπάρχει σε επίπεδο γνώσης και εμπειρίας ή και να εξελίξει μια υπάρχουσα εφαρμογή. Το πρόγραμμα σπουδών ανοίγει ορίζοντες σε πολλούς τομείς των επιστημών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Θανάσης Παναγιωτόπουλος, Διαχειριστής έργων για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Μέσα στο πρόγραμμα γνώρισα αξιόλογους και πετυχημένους ανθρώπους. Δεν αναφέρομαι μόνο στους καθηγητές μου αλλά και στους επιχειρηματίες που κατά καιρούς είχαν έρθει σε διαλέξεις.

Πολύ σημαντικό για μένα ήταν πως μέσα από το πρόγραμμα στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης μου δόθηκε η ευκαιρία να βρω δουλειά σε έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα είναι ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει και χρειάζεται η αγορά και η οικονομία.  Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει να προσφέρει πολλά και σε όλους τους κλάδους. Είτε θέλετε να εργαστείτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα η Βιοοικονομία θα έχει μεγάλη ζήτηση από όλες τις επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε κλάδο και αν δραστηριοποιούνται.

Κωνσταντίνα Καρβέλη, Purchasing Controller στον όμιλο Aldemar Resorts

Το μεταπτυχιακό αυτό, πέρα από πολύτιμες γνώσεις, μου πρόσφερε πολύ σημαντικές ευκαιρίες και γνωριμίες. Δεν θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερη επιλογή, καθώς εμβάθυνα στο αντικείμενο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, Βιοοικονομίας και Κυκλικής Οικονομίας και από τους καθηγητές μου είχα κάθε υποστήριξη για να καταφέρω να διαμορφώσω το επαγγελματικό μου προφίλ, αλλά και να εξελιχθώ προσωπικά. Το sustainability δεν είναι μόνο trend, αλλά και αδήριτη ανάγκη για την αγορά και ως εκ τούτου, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μου ως εργαζόμενη.

Ηλιάννα Παπαδοπούλου

Η μετάβαση από τη μαθητική ζωή στον εργασιακό κόσμο μπορεί να είναι εκφοβιστική για πλοήγηση. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που φέρετε στο ρόλο σας από το πτυχίο σας είναι σημαντικές, αλλά η αξία που μπορεί να προσθέσει μια ομάδα διεπιστημονικού μεταπτυχιακού στον προσανατολισμό καθώς μπαίνετε στα πρώτα βήματα της καριέρα σας είναι πραγματικά σημαντική για να σας προετοιμάσει για επιτυχία.

Τριανταφυλλιά Καραμπίνη
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο πλανήτης μας θα μπορέσει να επιβιώσει. Λόγω του γεγονότος ότι οι δράσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολυδιάστατες, ο όρος Βιώσιμη Ανάπτυξη καλύπτει όλο το φάσμα των ενεργειών αυτών.
Το ΠΜΣ Βιοοικονομία Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα σπουδών, που μπορεί να εξοπλίσει τον εκάστοτε φοιτητή με σημαντικές και καίριες γνώσεις ώστε να εναποθέσει στη φαρέτρα του. Οι γνώσεις αυτές θα φανούν πολύ χρήσιμες στην μετέπειτα επαγγελματική και μη πορεία του, ώστε να εδραιωθεί στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην μετάβαση προς το νέο βιώσιμο μοντέλο.
Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, η διδακτέα ύλη αλλά και οι καθηγητές, ανοίγουν νέους ορίζοντες και τρόπους σκέψης στον φοιτητή, αναφορικά με κάθε έναν από τους τρεις πυλώνες της Βιώσιμης Ανάπτυξης, την Βιοοικονομία αλλά και την κυκλική οικονομία.
Προτείνω, λοιπόν, το εν λόγω μεταπτυχιακό ανεπιφύλακτα σε κάθε άνθρωπο που θέλει να εξελιχθεί στον συγκεκριμένο τομέα.
Σταμάτης Ηλίου, Οικονομολόγος και σύμβουλος σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης
Με ιδιαίτερη χαρά συστήνω ανεπιφύλακτα το ΜΠΣ. Είναι ένα μεταπτυχιακό που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα και ανοίγει νέες επαγγελματικές δυνατότητες. Είναι μια επένδυση που σίγουρα θα αποφέρει κέρδη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και µπορεί να συντελέσει στην αναβάθµιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σας.
Η επιτυχία όμως του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού είναι ότι μετατρέπει τους καθρέφτες σε παράθυρα και αντικαθιστά ένα άδειο μυαλό με ένα ανοιχτό μυαλό.
Χριστόφορος Κλέμενς, Assistant Export Manager - Greek Wine Cellars S.A.

Το πρόγραμμα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στους τομείς της βιοοικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης δίνοντας μια σημαντική ευκαιρία στους φοιτητές να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να εξελιχθούν, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης συνδέοντας τις ακαδημαϊκές γνώσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο και δημιουργεί πολύτιμες διασυνδέσεις μεταξύ των φοιτητών και των επιχειρήσεων μέσω των σχετικών ημερίδων που οργανώνει.

Θα πρότεινα το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς προσωπικά με βοήθησε να αποκτήσω όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία.

Ειρήνη Καμινιώτη, Business Analyst, Risk Advisory - Climate & Sustainability, Deloitte Greece

Ως επιχειρηματίας σε μία εταιρεία η οποία εφαρμόζει πρακτικά τις αρχές της κυκλικής βιοοικονομίας, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, όχι μόνο επισφράγισε τις γνώσεις που είχα σε πρακτικό επίπεδο, αλλά τις διεύρυνε. Ουσιαστικά, σε οδηγεί με τον σωστό τρόπο στο μονόδρομο της βιώσιμης ανάπτυξης. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Νάσος Μάκιος, Επιχειρηματίας

Όταν αιτήθηκα τη συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο ΠΜΣ, είχα ως κίνητρο την πεποίθησή μου ότι ο συνδυασμός της θετικής επιστήμης – που είχα ακολουθήσει στο προπτυχιακό στάδιο των σπουδών μου – και της οικονομικής επιστήμης θα μου παρείχε τα απαραίτητα εφόδια, ώστε αφενός να επιτύχω ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση κι εξέλιξη και αφετέρου, να υλοποιήσω το όραμά μου συνεισφέροντας στην ευημερία τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών.

Έχοντας την τιμή να ολοκληρώσω το ΠΜΣ, χάρη και στην πολύτιμη καθοδήγηση επιφανών διδασκόντων, αισθάνομαι πλέον τη χαρά αλλά και τη μεγάλη ευθύνη, αποτελώντας μέλος της διεπιστημονικής πρωτοπορίας, η οποία θα οικοδομήσει το νέο παραγωγικό μοντέλο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, μέσω της εισαγωγής καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγή και τη βιώσιμη χρήση πόρων.

Μάριος Ζαχαρός

Το ΠΣΜ «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» , αποτελεί πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος, άμεσα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας που αναζητά καταρτισμένα στελέχη, τα οποία θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Η διεπιστημονική ομάδα διδασκόντων εγγυάται την εξοικείωση των φοιτητών με ένα εύρος γνωστικών αντικειμένων, θέτοντας την καινοτομία ως κεντρικό άξονα στην επιδίωξη της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Συνδυάζοντας τη γνώση από καίρια πεδία της επιστήμης και την εμπειρία από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, το πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση και τα εργαλεία για να αντιληφθούν σφαιρικά το πολυεπίπεδο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις ανάγκες των αναδυόμενων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η φοίτησή μου στο ΠΜΣ «Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη» άλλαξε δομικά τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι και αξιολογώ τα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, τη θέση των επιχειρήσεων και των θεσμών για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας, ενώ παράλληλα υπήρξε ένα σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική μου πορεία.

Μαίρη Διαμαντή, ESG Communication Manager, SOCIALDOO

Ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος MSc, συνειδητοποίησα μέσω των σπουδών μου ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα αντικείμενα των τριών θεμάτων: βιοοικονομία, κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους στα βασικά ζητήματα της βιοοικονομίας, της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, και παράλληλα να συναντήσουν στελέχη επιχειρήσεων που μοιράζονται μαζί τους εμπειρίες και γνώσεις χρήσιμες για τη μελλοντική τους καριέρα. Μέσω της ευκαιρίας για πρακτική άσκηση, οι φοιτητές έχουν την πιθανότητα να βρουν άμεση εργασία, όπως συνέβη και σε εμένα, και να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον τομέα. Για όλους όσους ενδιαφέρονται για τον τομέα αυτό, συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα!

Ραφαέλα Οικονομίδη, Sustainability Coordinator

Το εν λόγω ΠΜΣ ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα μιας και μου προσέφερε πολύτιμες γνώσεις γύρω από τον πλέον επίκαιρο και εξελισσόμενο κλάδο της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η ευελιξία του ως προς την παρακολούθηση σε συνδυασμό με το καταρτισμένο προσωπικό τόσο σε γνώσεις όσο και σε επαγγελματική εμπειρία είναι καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας αυτού του προγράμματος. Η τρέχουσα εργασία μου σε ένα από τα καλύτερα τμήματα Υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης ως προς τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει την επιλογή μου.

Δήμητρα Σούτζιου, Junior Consultant, EY-Climate Change and Sustainability Services

Μέσα στο πρόγραμμα γνώρισα καθηγητές, επιστήμονες και συμφοιτητές έχοντας όλοι ένα κοινό όραμα: την επίτευξη της βιωσιμότητας. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου, που κατά καιρούς έρχονταν για να δώσουν διαλέξεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, μου έδωσαν την ευκαιρία να δικτυωθώ με καταξιωμένους ανθρώπους της αγοράς και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με πρακτικά παραδείγματα.

Η επιδίωξη της επίτευξης των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που έχουν καθοριστεί από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών για όλες τις χώρες, καθιστά αυτό το πολυδιάστατο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σημαντικό για τον κάθε έναν, ανεξαρτήτως του γνωστικού του υπόβαθρου, στη σύγχρονη και μελλοντική αγορά εργασίας.

Παράλληλα, Τα νέα πρότυπα του Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής σε όλες τις μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες, απαιτώντας λεπτομερείς αναφορές βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές παραμέτρους πράγμα που το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εστιάζει ιδιαίτερα.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει να προσφέρει πολλά σε όλους τους κλάδους. Το μέλλον της οικονομίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία, και αυτό το πρόγραμμα εξοπλίζει με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την πρωτοπορία σε αυτό το δυναμικά αναπτυσσόμενο πεδίο.

Αλέξανδρος Ιγνατιάδης, ESG Consultant , Global Sustain S.A.