ΝΕΑ | 25 Ιανουαρίου 2019

Το ΔΠΜΣ στη Βιοοικονομία στο Πανεπιστήμιο Νότιας Βοημίας

Αναστασία Περούλη

“‘Οταν η γνώση συναντά την εμπειρία, ειδικά στα πλαίσια ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος, η έμπνευση και η ανάγκη για δημιουργία μεγαλώνουν. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις νέους ανθρώπους να κάνουν τα όνειρά τους πράξη και γι αυτό χαίρομαι που συμμετείχα τόσο σε αυτό το ταξίδι όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα γενικότερα…”

Οι φοιτητές μας συμμετείχαν στο 3ο εργαστήριο Βιοοικονομίας (3rd Bioeconomy Workshop) του Πανεπιστημίου της Νότιας Βοημίας στην Τσεχία, 21-25 Μαϊου 2018! Με φοιτητικές συμμετοχές από πανεπιστήμια της Σερβίας, Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκαν ημερίδες με θέμα τις κυριότερες εφαρμογές στον κλάδο της Βιοοικονομίας. Οι φοιτητές μας ήρθαν σε επαφή με ακαδημαϊκούς και φοιτητές στο εν λόγω αντικείμενο, αντάλλαξαν απόψεις και επισκέφτηκαν τοπικές βιομηχανίες προκειμένου να δουν στην πράξη όλα αυτά που μαθαίν στην αίθουσα.

Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ερμιόνη Ραυτοπούλου

“Με την εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Τσεχία στα πλαίσια του ΔΠΜΣ Βιοοικονομίας, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα πενθήμερο Bioeconomy Course του Πανεπιστημίου Νοτίου Βοημίας, όπου μας δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ιδιαίτερες παρουσιάσεις ακαδημαϊκών και επιστημόνων, ειδικών σε θέματα βιοοικονομίας. Ιδιαίτερο ήταν το γεγονός ότι πέρα από την Ελληνική συμμετοχή στο Course, παρευρισκόμενα ήταν επίσης Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και από άλλες χώρες των Βαλκανίων, πράγμα που έδινε πολυδιάστατο χαρακτήρα στις συζητήσεις και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Στα πλαίσια του Course, είχαμε επίσης την ευχαρίστηση να ξεναγηθούμε σε χώρους όπου η Βιοοικονομία εφαρμόζεται στην πράξη, όπως επίσκεψη σε Βιοφάρμες, Ινστιτούτο Μικροφυκών κ.ά. Κατά την τελευταία μέρα του Course, είχε ανατεθεί σε ομάδες των 4-5 ατόμων ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα η επιλογή ενός θέματος και η ανάπτυξή του, αναφορικά με την εφαρμογή της Βιοοικονομίας στην χώρα κάθε ομάδας. Στη λήξη του Course, παρουσιάστηκαν όλες οι εργασίες των ομάδων, οι οποίες συνοδεύονταν από άφθονες ερωτήσεις και συζήτηση. Η συνολική εμπειρία ήταν μοναδική, καθώς συνδύαζε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τις πρακτικές εφαρμογές της Βιοοικονομίας, μαζί με την πολυπολιτισμική αλληλεπίδραση και ψυχαγωγική διάθεση.”